Joana Preto ( Cap de colla)
Assumpta Cendán (Secretària)

Per més informació contactar:
colladegegantersdescastell@yahoo.es

INTRODUCCIÓ

L'any 1.963 un grup de veïns del poble menorquí d'es Castell va promoure una comissió amb l'objectiu de fer revifar les festes de Sant Jaume que, amb els anys, havien anat a menys. Sembla que allò va fer el seu efecte, ja que les festes patronals de l'any 1.964 van arribar amb una novetat: una parella de gegants. Les figures havien estat construïdes al taller barceloní El Ingenio. Igual que els altres gegants que ja poblaven l'illa de Menorca, els models triats eren de sèrie i, aquest en concret, era un dels més repetits per la casa subministradora. El preu que es va pagar a El Ingenio pels dos gegants va ser de 2.780 pessetes. Dues cosidores del poble, na Josefina Seguí i na Catalina Victory, van confeccionar una nova vestimenta de rei i de reina, un fet inusual en uns gegants menorquins. Finalment, el preu total del projecte, inclosa la compra de les figures, la tela, les modistes i els primers portadors de gegants, va ser de 7.608,75 pessetes. Els gegants d'es Castell es van passejar durant molts anys amb aquestes indumentàries de monarques, fins que l'any 1.980 la cosidora Juana Olives Vidal va fer per a ells els seus primers vestits típics menorquins del segle XVIII. Tot i la popularitat dels gegants d'es Castell, no seria fins l'any 1.995 que els fillets i les filletes de l'escola els batejarien com a Jaume i Roser: ell va rebre el nom del sant de les festes patronals i ella el de l'església del poble. El dia de la cerimònia de bateig de la parella, els seus padrins van ser els gegants de la població veïna de Sant Lluís. Com també havia estat costum a Menorca durant molts anys, aquests dos gegants van ser portats, en un principi, per persones que, quan arribaven les festes de Sant Jaume, feien de geganters només durant el temps que duraven les celebracions. En néixer la Colla Gegantera de Maó, però, aquesta va passar a fer-se càrrec de les figures i, amb això, van desaparèixer aquells portadors temporals. Més endavant, ja a l'any 1.997, es va constituir i donar a conèixer la Colla de Geganters i Capgrossos des Castell, colla que fou formada pel grup Cultural Es Còssil, i que més endavant formaría també un grup de grallers. A part de sortir per les festes de Sant Jaume, en Jaume i na Roser ja han visitat tots els altres pobles de l'illa i també han viatjat a Ulldecona ( Tarragona) i a Sineu ( Palma de Mallorca).

lunes, 6 de octubre de 2008

JAUME

FITXA TÈCNICA

ALÇADA: 3,5 m + 5 cm del capell de pagès menorquí
PES: Entre 30 i 50 Kg.
DATA D'ESTRENA: 1964
CONSTRUCCIÓ: El Ingenio ( Barcelona)
MATERIAL: Cartró
PROPIETAT: Ajuntament d'es Castell
PARELLA: Roser

ROSER

FITXA TÈCNICA

ALÇADA: 3,5 m
PES: Entre 30 i 50 Kg.
DATA D'ESTRENA: 1964
CONSTRUCCIÓ: El Ingenio ( Barcelona)
MATERIAL: Cartró
PROPIETAT: Ajuntament d'es Castell
PARELLA: Jaume

ANY 2.008 - FESTES DE SANT JAUME

Aquest any hem convidat a dues colles de fora que venen des de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental – Barcelona), porta una parella de gegants que es diuen en Julià i na Montserrat. En Julià fa 3,80 m. d’alçada i pesa 65 kg., na Montserrat fa 3,80 m. d’alçada i pesa 60 kg., han estat construïts al taller de Sarandaca a l’any 1.991.
Va ser a l’any 1.985 quan el poble de Lliçà d’Amunt va adquirir la primera parella de gegants, i anys més tard, a l’any 1.991 van decidir fer aquesta altra parella de gegants que els van anomenar Julià i Montserrat en honor al poble.
La colla de Cervelló, l’altra colla convidada, va dur un gegantó que es diu Josep Andreu, que pertany a n’Àlex Lechuga, fundador de la colla de Cervelló “La Xerinola”.


Passacarrers del matí de dia 25 de juliol, dia de Sant Jaume.
Per primera vegada després de 44 anys, na Roser no va poder sortir a ballar el dia de Sant Jaume, ja que en un acte de vandalisme (i per segon any consecutiu) la van tirar al terra quedant mal ferida. És també per aquest motiu que no vam voler deixar que en Jaume fes la típica pujada i baixada tot sol, i els gegants convidats de Lliçà d’Amunt, com a cosa inusual, el van acompanyar.


Típica baixada del dia de Sant Jaume sense na Roser

ANY 2.008 - DIA 1 DE MAIG, PRESENTACIÓ D’EN XEC

El dia 1 de Maig, la colla des Castell va organitzar una festa per fer la presentació del nou gegantó, en Xec. Hi van participar com a convidats, la colla de Geganters i Grallers d’Ulldecona (Tarragona), la colla de Geganters i Grallers d’Alaior, la colla de Geganters i Grallers de Maó, la colla de Geganters i Grallers de Sant Lluís i la colla de na Queta de Maó. La presentació del gegantó va anar a càrrec de la Sra. Batllessa des Castell Irene Coll Florit, del poeta i gran amic d’en Xec en Pere Gomila i Bassa, i del component de la colla que va tenir la idea del gegantó en Lluc Garriga Cendán.
La festa va començar davant l’Ajuntament. Després de que en Xec fes es primer ball, tots junts vam partir cap a s’Hotel Rural Son Granot, com agraïment, ja que gràcies a n’es seus propietaris i a un grup de caixers des Castell, els quals van organitzar un replec, tota la recaptació va servir per a poder fer que la colla per fi, arribés a tenir un gegantó.
Després de fer dalt Son Granot una quants balls tots els gegants junts, vam tornar a partir cap al poble, a on vam fer un petit passacarrers, i acabant la festa davant l’Ajuntament a on la colla d’Ulldecona ens va oferir el seu típic Ball de Mantons.

Presentació d’en Xec a n’es poble

Primer ball d’en Xec davant l’Ajuntament

Colla de Geganters i Grallers des Castell junt amb els familiars més propers d’en Xec

Partida cap a Son Granot

Ball de gegants a Son Granot

Foto de família


Passacarrers pel poble


Anant cap a s’Ajuntament


Ball de Mantons, que ens va oferir la colla de Geganters i Grallers d’Ulldecona

COLLES QUE VAN PARTICIPAR A LA FESTA:


Geganters de na Queta de Maó, en Mimo

Gegantons de la colla de Geganters i Grallers de Maó, en Pere i na Gràcia


En Miquelet es Salero, de la colla de Geganters i Grallers de Maó


En Tomeu i na Guida, de la colla de Geganters i Grallers de Maó


Per ordre d’esquerra a dreta. En Jaume i na Roser des Castell; els gegants en Lluc i na Pietat, i els gegantons en Montsià i na Faldura de la colla de Geganters i Grallers d’Ulldecona


Na Tecla de la colla de Geganters i Grallers de Sant Lluís


En Jaume i na Roser i en Xec des Castell

Foto de família

XEC

FITXA TÈCNICA

ALÇADA: 1,80 m
PES: Entre 7 i 8 Kg.
DATA D'ESTRENA: 1 de Maig de 2.008
CONSTRUCCIÓ: Sarandaca ( Granollers )
MATERIAL: Fibre de vidre i poliéster
PROPIETAT: Geganters i Grallers des Castell


ANY 2.008 - EN XEC JA HA ARRIBAT

El dia 29 d’Abril, a les 18,30 hores, en Xec arribava a Es Castell

Amb molts de nervis, es va muntant es gegantó

En Xec ja està del tot muntat, és una passada

ANY 2.008 - INTRODUCCIÓ D’ES GEGANTÓ

Els grallers des Castell, feia temps, que teníem l’idea de poder fer un gegantó per així poder tenir la nostra pròpia colla i poder ser més independents.
L’idea final va sorgir d’un component dels grallers, que des de molt petit, havia anat a classes de pintura a l’Ateneu Municipal des Castell i el seu professor era el pintor Francesc Calvet, per tothom, en Xec. Tot i que s’idea no era fer-li un homenatge, avui, vista sa resposta de la gent, esteim orgullosos i convençuts de que s’idea era immillorable.

Procés de construcció de sa cara d’es gegantó

Aquest és en Ramón Anmedes, constructor d’en Xec i propietari del Taller Sarandaca, ubicat a Granollers

miércoles, 1 de octubre de 2008

ALTRES SORTIDES DELS GRALLERS

Els grallers des Castell, a part d’acompanyar als gegants, també hem fet diferents sortides al llarg d’aquests anys. Hem acompanyat al toc de la gralla als “bujots” que cada any fan el club de jubilats des Castell, hem sonat a la cavalcada dels reis mags, i també hem participat en el mercat de Nadal que organitza l’Ateneu Municipal des Castell. Alguns anys ho hem fet sonant cançons nadalenques, acompanyats pels capgrossos, i altres ho hem fet venent castanyes torrades.



Els grallers sonant cançons de Nadal ben abrigats, ja que feia molt de fred


Dos dels capgrossos des Castell que van ballar a la festa