Joana Preto ( Cap de colla)
Assumpta Cendán (Secretària)

Per més informació contactar:
colladegegantersdescastell@yahoo.es

INTRODUCCIÓ

L'any 1.963 un grup de veïns del poble menorquí d'es Castell va promoure una comissió amb l'objectiu de fer revifar les festes de Sant Jaume que, amb els anys, havien anat a menys. Sembla que allò va fer el seu efecte, ja que les festes patronals de l'any 1.964 van arribar amb una novetat: una parella de gegants. Les figures havien estat construïdes al taller barceloní El Ingenio. Igual que els altres gegants que ja poblaven l'illa de Menorca, els models triats eren de sèrie i, aquest en concret, era un dels més repetits per la casa subministradora. El preu que es va pagar a El Ingenio pels dos gegants va ser de 2.780 pessetes. Dues cosidores del poble, na Josefina Seguí i na Catalina Victory, van confeccionar una nova vestimenta de rei i de reina, un fet inusual en uns gegants menorquins. Finalment, el preu total del projecte, inclosa la compra de les figures, la tela, les modistes i els primers portadors de gegants, va ser de 7.608,75 pessetes. Els gegants d'es Castell es van passejar durant molts anys amb aquestes indumentàries de monarques, fins que l'any 1.980 la cosidora Juana Olives Vidal va fer per a ells els seus primers vestits típics menorquins del segle XVIII. Tot i la popularitat dels gegants d'es Castell, no seria fins l'any 1.995 que els fillets i les filletes de l'escola els batejarien com a Jaume i Roser: ell va rebre el nom del sant de les festes patronals i ella el de l'església del poble. El dia de la cerimònia de bateig de la parella, els seus padrins van ser els gegants de la població veïna de Sant Lluís. Com també havia estat costum a Menorca durant molts anys, aquests dos gegants van ser portats, en un principi, per persones que, quan arribaven les festes de Sant Jaume, feien de geganters només durant el temps que duraven les celebracions. En néixer la Colla Gegantera de Maó, però, aquesta va passar a fer-se càrrec de les figures i, amb això, van desaparèixer aquells portadors temporals. Més endavant, ja a l'any 1.997, es va constituir i donar a conèixer la Colla de Geganters i Capgrossos des Castell, colla que fou formada pel grup Cultural Es Còssil, i que més endavant formaría també un grup de grallers. A part de sortir per les festes de Sant Jaume, en Jaume i na Roser ja han visitat tots els altres pobles de l'illa i també han viatjat a Ulldecona ( Tarragona) i a Sineu ( Palma de Mallorca).

lunes, 29 de septiembre de 2008

ANY 2.004 - QUINQUENALS ULLDECONA '04

Del 8 al 12 de Setembre es celebraven les Quinquenals a Ulldecona (Tarragona), i els gegants, geganters i grallers des Castell vam partir cap allà.
Era el primer viatge que feien en Jaume i na Roser en tota la seva història fora de Menorca.
Els gegants van viatjar muntats, i els vam fermar a unes columnes que hi havia a la bodega del vaixell. Vam tenir un bon viatge, i no ens vam marejar ni els gegants ni els geganters.
Les festes Quinquenals són les festes més importants d’Ulldecona. Tenen lloc cada cinc anys, des de l’any 1.939, i el seu orígen està relacionat amb la destrucció de l’antiga imatge de la Verge de la Pietat durant la Guerra Civil, amb la construcció d’una nova imatge feta al mateix any, i amb una promesa relacionada amb la veneració de la Verge i de l’Ermita.
Les festes comencen quan els “falduts” van a cercar l’imatge de l’ermita, a on nosaltres també hi vam anar, però encara sense els gegants. L’ermita està a una muntanya a uns 3 km. d’Ulldecona, i es fa a peu i en peregrinació. Llavors baixen la imatge al poble i durant tots els dies que duren les festes és passejada per tots els carrers del poble.
Una de les coses de les festes d’Ulldecona que ens va impressionar més, és la transformació que sofreix el poble amb la decoració permanent de tots els carrers. Tots els veïns dels diferents barris, es reuneixen bastants mesos abans de les festes, i decideixen i preparen la decoració que tindran els seus carrers, sempre amb el tema de les flors.
Fan una feinada, i es resultat no pot ser més espectacular, tenint en compte que tot està fet amb material reciclat.
Durant les festes es pot gaudir de diferents actes com poden ser exposicions, bous, desfilada de carrosses, concerts, el ball de mantons, escultures d’arena, jocs infantils, i com no els gegants. Durant l’estada a Ulldecona vam fer diversos passacarrers amb en Jaume i na Roser, junt als gegants d’Ulldecona, en Lluc i na Pietat, i els seus gegantons en Montsià i na Faldura, i amb moltes colles de gegants d’arreu de Catalunya.
Els nostres gegants van tenir molta acceptació i van agradar molt, pel fet de que venien de les illes, i també, perquè destacaven dels altres per l’indumentària, ja que la majoria de gegants van vestits de reis.
Vam quedar molt contents de la colla de Geganters i Grallers d’Ulldecona. Sempre ens van acompanyar, i ajudar en tot. No ens va faltar res. Fins hi tot,van tenir el detall, junt amb na Joana, de comprar una tortada a n’en Lluc (tamborer de la colla de Grallers des Castell) ja que dia 10 feia els anys.
Serà un viatge que mai oblidarem, ja que vam quedar meravellats amb les festes, el poble i la gent.
Ja hem pujat la muntanya i hem arribat a l’ermita
Muntant els gegants dins el local dels geganters d’Ulldecona
Aquí ja estan a punt per sortir al carrer
El més petit de la colla, reposant energies antes de començar el passacarrers
Plantada de gegants
En Jaume fent un passacarrers
Na Roser fent un passacarrers
Es grallers fent es passacarrers
Dia major de les festes. Entrada i ball a la plaça d’en Jaume i na Roser
Dia major de les festes. Aquí ballen tots el gegants junts a la plaça
Celebrant s’aniversari d’en Lluc
Varis carrers decorats amb les flors fetes a mà

No hay comentarios: